DEĞERLENDİRME TÜRLERİ
Özel gereksinimi olan çocukların farkına varılmasında, tanılanmasında, uygun eğitim ortamlarına yerleştirilmesinde, programların hazırlanmasında ve ilerlemelerin izlenmesinde çeşitli değerlendirme teknik ve araçlarından yararlanılmaktadır.
Formal Değerlendirme ve Türleri
Öğrencilerin çeşitli öğretim alanlarındaki durumlarının aynı yaş grubundaki diğer öğrencilere göre nasıl olduğunu belirlemek için kullanılır. Amacı aynı yaştaki öğrencilerin birbirleri ile karşılaştırılmasıdır. Öğrenciler yapılan değerlendirmelere göre sınıflandırılır. Formal değerlendirmede test kitapçıklarından yararlanılır, daha çok seçmeli sorulardan oluşur.
Standartlaştırılmış Başarı Testleri
Öğrencilerin akademik yeterliklerini ya da programdaki ilerlemelerini ölçmek için kullanılır. Öğrencinin performansı aynı yaşta ya da aynı sınıf düzeyinde diğer öğrencilerin performans ortalaması ile karşılaştırır. Örneğin bir matematik testinde öğrencinin matematik performansı aynı yaşta ya da aynı sınıftaki öğrencilerin matematik performansı ile karşılaştırılır.
Grup Başarı Testleri: Aynı anda büyük bir gruba uygulanır. Öğretmenler tarafından sınıfa ya da programa girmesi gereken öğrencileri belirlemek istendiğinde uygulanan testlerdir.
Bireysel Başarı Testleri:
Testi verenle alan yüz yüzedir. Özel gereksinimli bireylerde bu test uygulanır. Örneğin, bireysel tanılayıcı matematik testi; sayılar ve sayılarla yapılan işlemler, geometri, ölçme ve veri öğrenme alanlarını içeren alt testlerden oluşur. Bu tür matematik testinde öğrencinin her öğrenme alanındaki performans düzeyini görmek mümkün olabilmektedir.
Psikolojik Testler:
Zeka ve öğrenme yeterliklerinin ölçümü için kullanılır. Özel gereksinimi olan öğrencilerin başarı ve başarısızlık nedenlerinin zeka ve öğrenme yetersizliği ile ilgisi olup olmadığını tanılamak için kullanılır. Anlamayı test etmek için, öğrencinin verilen bir metni okuması ve okuduğu metin ile ilgili sorulara cevap vermesi beklenir. Daha sonra aynı yaştaki öğrencilerin ortalaması ile karşılaştırılır.
İnformal Değerlendirme ve Türleri
Öğrencilerin çeşitli öğretim alanlarındaki işlevde bulunma düzeylerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilir. İnformal değerlendirme testleri öğrencinin izlediği programla ya da gerçek dünyadaki görevleriyle ilgili performans ölçümlerini içerir.nformal değerlendirme daha çok doğal ortamlarda ve rutin etkinlikler içinde gerçekleştirilir. İnformal değerlendirme teknikleri, öğretim ve değerlendirme arasında doğrudan bağ kurulmasına hizmet eder.
Programı Temel Alan Değerlendirme: Sınıf ya da okul programlarındaki amaçlara dayalı olarak öğrenci performansının değerlendirmesinde kullanılan bir yöntemdir.
Ölçüt Bağımlı Değerlendirmeler: Ölçüt bağımlı değerlendirme öğrencinin performansını başka öğrencilerin performansı ile karşılaştırmak yerine, öğrencinin ölçülen alanda listelenen amaçlardaki yeterliliği belirlenmeye çalışılır.
Öğrenci Ürün Dosyasının Değerlendirilmesi: Öğrenci ürün dosyası öğrencilerin okulda, sınıfta ve evde yaptığı çalışmaları içeren bir gelişim dosyasıdır. Ürün dosyasında yer alan amaçlı işlerin ve çalışmaların incelenmesiyle, öğrencilerin gayretlerini, ilerlemelerini ve başarıların değerlendirmek ve belgelemek mümkün olabilmektedir.
Beceri Analizi: Beceri analizi, bir beceriyi oluşturan temel ve alt becerileri belirlemek için kullanılan bir informal değerlendirme tekniğidir.
Doğrudan Gözlem: Gözlem, öğrenci performansının doğrudan değerlendirilmesinde objektif ve yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Görüşmeler: Görüşme yüz yüze yapılan sözel bir etkileşimdir. Genellikle, görüşmeci görüşme yapılan kişiden öğrencinin özgeçmişini, gözlemlerini, deneyimlerini öğrenir. Görüşmeler anne baba, öğretmen ve öğrenci ile yapılabilir.
Hata Analizi: Hata analizi, öğrencilerin okuma yazma ve matematik alanlarında verilen görevlerde yaptıkları hataları ve güçlük alanlarını belirlemek için çalışma örneklerini inceleme tekniğidir.
Kontrol Listeleri: Kontrol listeleri, öğrencilerin akademik ya da gelişim alanlarındaki becerileri ölçmek için kullanılan informal değerlendirme tekniğidir.
Kaynakça:
http://egitim.beun.edu.tr/cv/eunlu/wp-content/uploads/sites/60/2013/11/de%C4%9Ferlendirme-t%C3%BCrleri.pdf
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder