Bilgisayarın Özel Eğitimde Kullanılmasına İlişkin Araştırmaların İncelenmesi - 1

Çalışmanın Konusu:

İşitme Engelli Yüksekokul Öğrencilerine Bilgisayar Yazılımı Kullanımının Öğretilmesi: Eylem Araştırması

Çalışmanın Problemi Ve Amacı:

Üniversite eğitimi işiten ve işitme engelli öğrenciler için mesleki gelişimleri açısından önemli adımlardan biridir. Ülkemizde Anadolu Üniversitesi Engelliler Entegre Yüksekokulu (EEYO) işitme engelli bireylere yüksek öğretim fırsatı veren tek yüksek öğretim kurumudur. Yüksekokul’un eğitim programı işitme engelli öğrencilerin mesleki eğitimleriyle ilgili işlere başvurmaları ve başarılı olmalarını sağlamak üzere düzenlenmiştir.

Araştırmanın amacı, işitme engelli üniversite öğrencileri için uygun öğrenme ortamları sağlanarak, bir dergi çıkarma sürecini ve ürünü incelemektir. Aynı zamanda işbirliği ortamı oluşturularak “Sayfa Tasarımı” dersinde kullanılan mesleki dili ve mesleki becerilerin geliştirilmesine yönelik yapılan etkinlik ve stratejilerin işitme engelli öğrenciler üzerindeki etkisini incelemektir.

Çalışmanın Hedef Kitlesi:

Üniversite eğitimi işiten ve işitme engelli öğrenciler.

Çalışmanın Uygulanış Şekli:

İzleme ve yönlendirme değerlendirmesinde öğrenciler bilgisayarlarında örnek sayfaya ve yönergeye göre uygulama yapıyorlar (Fotoğraf 38). Fotoğraf 38:


 Uygulama Yapan Öğrenciler Sınav sırasında Filiz sayfada A3 olmadığını soruyor. Ben de eni boyu olduğunu ve onları yazması gerektiğini söylüyorum. Araştırmacı enini ve boyunu yazabileceğini söyleyerek ipucu vermiştir ancak bunları nereye yazacağını, nasıl yazacağını öğrencinin bulması gerekmektedir. Sınavda izlenen de bu davranıştır. Sınav sırasında soru soran öğrencilere bakıyorum ancak yönlendirici yanıtlar vermiyorum. Tekrar yapmalarını istiyorum. Dikkat etmeleri gerektiğini söylüyorum. Öğrencilerin uygulama sırasında birbirlerine bakmamaları için onları gözlemliyorum. Birbirinin ekranına bakan öğrencileri uyarıyorum. Doğan sayfa boşlukları ile ilgili olarak verilen ölçüye uymadığını söylüyor. Ben de kontrol ediyorum. Ölçüde sorun olduğunu fark ediyorum. Tüm öğrencilere söyleyip düzeltmelerini istiyorum. Düzeltmeleri için yeni sayfada doğru olarak açmalarını ve tüm yaptıklarını kopyalayarak yeni sayfaya yapıştırmalarını söylüyorum. Tüm öğrencilere tek tek söylüyorum ve öğrenciler yapıyorlar. Muhsine kendisinin de fark ettiğini söylüyor. Filiz işlemi yapamıyor ona gösteriyorum. Daha sonra kendisi yapıyor. Öğrencilerin yeni sayfaya geçip geçmediğini kontrol ediyorum. İzleme ve Yönlendirme değerlendirmesinde karşılaşılan sorun öğrencinin yardımıyla fark edilmiştir. Tüm öğrencilere bu bilginin verilmesi sınavın geçerliği için önemlidir. Bu nedenle tüm öğrenciler yeni sayfa düzeni konusunda tek tek uyarılmıştır. Ayrıca bu sorunun nasıl çözüleceği konusunda araştırmacı yardımcı olmuştur. Öğrencilerin sınav sürecinde olmaları göz önüne alınarak çözümü kendilerinin üretmesi beklenmeden yardımcı 173 olunmuştur. Bu şekilde sınavın etkilenmemesi için önlem alınmıştır. Öğrencilerin tümünün gerekli işlemleri yapmaları izlenmiş ve gerektiğinde yardımcı olunarak sınavın devamı sağlanmıştır.

İlgili Araştırmalar:

Araştırma sürecinde ortaya çıkan akademik ve yazılımdan kaynaklanan sorunlar çözümüne yönelik çalışmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda bir model oluşa gelmiştir. Bu model doğrultusunda yürütülen derslerin öğrenciler için yararlı olduğu gözlenmiştir. Araştırma sürecinin sonunda öğrencilerin bilgisayar yazılımını kullanma becerileri ve yazılımın mesleki dilini kullanmalarının geliştiği görülmüştür. Öğrenciler dersler sürecinde; komutların nasıl kullanıldığını, komutların isimlerinin söylenmesini, İngilizce komutların Türkçe karşılıklarını ve komutun işlevinin ne olduğunun anlatılması çalışmalarını yapmışlardır. Yapılan bu çalışmalar öğrencilerin mesleki bilgi ve becerilerini artırmıştır. Tüm bu çalışmaların okul dergisini oluşturma ve yayınlama amacıyla yapılması öğrencilere anlamlı, işlevsel ve gerçekçi bir ortam sağlamıştır.

Çalışmanın Sonuçları:

Araştırma Hazırlık ve Uygulama-Ürün Geliştirme olmak üzere iki süreçten oluştuğu yöntem bölümünde belirtilmişti. Hazırlık ve Uygulama-Ürün Çıkarma sürecinde gerçekleştirilen çalışmalar yöntem bölümünde sunulmuştur. Bulgular bölümünde “Mesleki eğitimde bir bilgisayar yazılımı kullanılarak gerçekleştirilen yayın çıkarma sürecinde uygulanan modelin çalışması nasıl gerçekleşmiştir?, Modelin çalışmasında karşılaşılan sorunlar nelerdir ve bu sorunlar nasıl çözülmüştür?” soruları yanıtlanacaktır. “Mesleki Eğitim Programları ve Dengeli Okuma Yazma Öğretimi ilkelerine göre işitme engelli üniversite öğrencilerine bilgisayar yazılımı öğretim süreci nasıl gerçekleşmiştir?” ve “Modelin işleyiş sürecinde işitme engelli öğrencilerin mesleki bilgilerinde ne gibi değişiklikler olmuştur?” sorularının yanıtları araştırma raporunun tümünde yer almıştır. Araştırmanın son sorusunu oluşturan öğrencilerin ve öğretim elemanlarının görüşleri ise bulgularda yeri geldikçe sunulmuştur.
Verilen ödev ile ilgili sorular yanıtlanacak. Genel olarak ders ile ilgili soruları yanıtlanacak. Dersin sonunda son sınav uygulanacak. Bilgisayarda uygulama yapmaları için iki ders zamanı verilecek.

Öneriler:

Uygulamaya Yönelik Öneriler

1. Mesleki terminolojinin öğretilmesi sürecinde dil derslerinde kullanılmak üzere üniversite düzeyinde mesleki bilgiyi içeren metinler hazırlanabilir.
2. Meslek dersleriyle dil derslerinin işbirliğinin etkili olarak yapılabilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla araştırmada oluşa gelen model farklı derslerde kullanılabilir.
3. Mesleki eğitim programlarının dil dersleri ile desteklenmesi amacıyla mesleki eğitim programlarında dil derslerine zorunlu dersler statüsünde yer verilebilir.
4. Meslek derslerinde İzleyen Etkinlik ve Zenginleştirme Etkinliği kapsamında yapılacak uygulama çalışmaları mesleğe ve öğrencilerin düzeyine göre çeşitlendirilebilir.
5. Mesleki eğitimin yaşam boyu sürdüğü göz önünde bulundurularak mezunlara yönelik bilgilerin güncellenmesi amacıyla destek eğitimler düzenlenebilir.

İleri Araştırmalara Yönelik Öneriler 

1. Araştırmada oluşa gelen Dengeli Okuma Yazma Öğretimi modeli ilkeleri doğrultusunda yazma sürecinin eklenmesiyle bütünleştirilerek, farklı yöntemlerle, farklı gruplarla ve farklı biçimlerde sınanmasına yönelik araştırmalar desenlenebilir.
2. Mesleki terminolojinin öğretilmesine yönelik olarak değişkenler arasındaki neden sonuç ilişkilerinin belirlenmesine yönelik yarı deneysel, deneysel ve tek denekli araştırmalar planlanabilir. 3. Mesleki eğitim veren ortaöğretim kurumlarına yönelik, işitme engelli öğrencilerin mesleki eğitimleri ile ilgili bilgi verici kitaplar, web sayfaları ve e-kitapların hazırlanmasına yönelik araştırmalar desenlenebilir.

Kaynakça:

sbedergi.karatekin.edu.tr/DergiPdfDetay.aspx?ID=130

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder