Bilgisayarın Özel Eğitimde Kullanılmasına İlişkin Araştırmaların İncelenmesi - 2

Çalışmanın Konusu:


İşitme Engelli Öğrenciler İçin Hazırlanan Bilgisayar Destekli Yazılı Anlatım Becerisi Geliştirme Materyalinin Tasarımı, Uygulaması Ve Değerlendirilmesi

Çalışmanın Problemi Ve Amacı:

Bu araştırmanın amacı, geliştirilen bilgisayar destekli materyalinin işitme engelli öğrencilerin cümle kurma, cümlede zamanları doğru olarak kullanabilme gibi yazılı anlatım becerilerine etkilerini; Türk Dili ve İşitme Engelliler öğretmenlerinin geliştirilen materyal ile ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. 

Çalışmanın Hedef Kitlesi:

Materyalin geliştirilmesi aşamasında 3 ayrı coğrafi bölgemizin 4 farklı ilinde 4 işitme engelliler ilköğretim okulu ve 2 işitme engelliler meslek lisesinde görev yapmakta olan 34 öğretmen ve 19 işitme engelli öğrencinin velisi ile görüşülmüş, 77 öğrenci ile ön çalışma yürütülmüştür. Özel durum çalışması yönteminin kullanıldığı bu araştırmada İşitme Engelliler Kız Meslek Lisesi 9. sınıfında iki farklı şubede okumakta olan 17 kız öğrenci ile çalışılmış, elde edilen veriler Türk Dili öğretmenleri, İşitme Engelliler öğretmenleri tarafından değerlendirilmiştir.

Çalışmanın Uygulanış Şekli:

Yürütülen bu çalışmada ilk olarak Türkiye’ deki işitme engelliler okullarında eğitim ile ilgili yaşanan sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda ülkemizin 3 ayrı coğrafi bölgesinde yer alan 4 işitme engelliler ilköğretim okulu ile 2 işitme engelliler meslek lisesi ziyaret edilmiştir. Bu okullarda görev yapmakta olan 11 farklı branştaki 34 öğretmen ve idareci ile görüşülmüştür. Yapılan mülakatlarla öncelikle işitme engelli öğretmenlerin ve öğrencilerin yaşadığı sıkıntılar belirlenmiştir. İşitme engelliler için hazırlanacak bilgisayar destekli öğretim materyallerinin hangi özelliklere sahip olması gerektiği hakkında öğretmenlerin görüş ve önerileri alınmıştır. İşitme engelliler okulunda eğitim görmekte olan 19 öğrencinin velisi ile görüşülmüş, velilerin işitme engellilerin eğitimi hakkında görüşleri alınmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında işitme engelliler ilköğretim okulunda farklı sınıf düzeyinde okumakta olan rastgele seçilmiş 77 öğrenciye, kelimeleri doğru yazabilmelerini ve yazılı anlatım becerilerini ölçmeye yönelik test yapılmıştır. Alınan öğretmen ve veli görüşleri, yürütülen literatür araştırmaları ve uygulanan testten elde edilen veriler dikkate alınarak materyalin tasarımı gerçekleştirilmiştir.

İlgili Araştırmalar:

• Çalışmada yer alan öğretmen görüşleri Ordu, Trabzon, İzmir ve Kırşehir illerinde işitme engelliler okullarında görev yapan 34 öğretmenden alınan görüşlerle sınırlı kalmıştır. • Çalışmada yer alan işitme engelli öğrencilerin velilerine ait görüşler Ordu ilinde ikamet etmekte olan 19 işitme engelli öğrencinin velisine ait görüşlerle sınırlı kalmıştır.
• Örneklem Ordu ilinde yer alan işitme engelliler kız meslek lisesi 9. sınıf, a ve b şubelerinde okumakta olan toplam 17 öğrenci ile sınırlıdır.
• Hazırlanan bilgisayar destekli öğretim materyali öğrencilere izletilen çizgi filmler paralelinde hazırlanmış olup, içerisinde yer alan cümleler hikâyelerle sınırlandırılmıştır. Çizgi filmler ve bilgisayar destekli öğretim materyali, yapılan ihtiyaç analizleri paralelinde hazırlanmıştır.
• Uygulamalar, seçilen okulların teknik donanımları çerçevesinde yapılabilmiştir.


Çalışmanın Sonuçları:

Öğrenciler, bilgisayar destekli materyal sayesinde bu öğeleri sıralı olarak kullanmayı, dolayısıyla kurallı cümleler oluşturmayı da öğrenmişlerdir İşitme engelli öğrenciler geçmiş, şimdiki ve gelecek zamanı bilgisayar destekli materyal yardımı ile daha iyi öğrenmişler, bu üç zamanda cümleler oluşturabilmişlerdir. İşitme engelli öğrencilerin bilgisayar destekli materyali kullanımı sonrasında yazılı anlatım becerilerindeki gelişim okul başarı puanları ile öğrencinin işitme düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Öneriler:

Yazılı anlatımda amaç; kişinin düşüncelerini, duygularını ve isteklerini karşısındakilere aktarmaktır. Bunu yapabilmek için iletilecek mesajın önce zihinde belirlenmesi, düzenlenmesi, uygun sözcüklerin seçilmesi ve cümlelerin kurulması gereklidir (Göğüş, 1991). İşitme engelli bireylerin yazılı anlatım becerisindeki eksiklikler iyi belirlenmeli, okuma yazmadaki sorunlarının nedenleri araştırılarak mevcut eğitim yöntemlerine alternatif yöntemler aranmalıdır.

KaynakÇiftçi, E. (2009). İşitme engelli öğrenciler için hazırlanan bilgisayar destekli yazılı anlatım becerisi geliştirme materyalinin tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış̧ Yüksek Lisans Tezi). Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder